Националният статистически институт представя на пресконференция първи резултати от преброяването на населението на

...
Националният статистически институт представя на пресконференция първи резултати от преброяването на населението на
Коментари Харесай

Първи данни от преброяването: С колко сме се стопили?

Националният статистически институт представя на пресконференция първи резултати от преброяването на популацията на страната квъз основа на Преброяване 2021.

„ Основен принцип за броене на популацията е да бъде уседнало, умерено и в естествена и спокойна политическа конюнктура, а ние имахме доста компликации и инциденти. В самото начало имахме и злонамерени офанзиви против уеб страницата, само че това беше бързо преодоляно, само че въпреки всичко даде своето отражение върху настройката на хората да се преброят електронно “, съобщи ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски и добави, че ще бъдат показани предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е належащо още време - евентуално края на тази година. 

34% са електронно преброилите се хора. 

6 520 000 души е популацията на страната към 7 септември 2021 година, заяви шефът на дирекция " Демографска и обществена статистика " Магдалена Костова и добави, че има несъмнено понижение на популацията. 

" Това намаление между 2011 година и 2021 година е най-голямото записано от всички до момента. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това понижение (53%) се дължи на отрицателните демографски трендове, по-голяма смъртност, в сравнение с раждаемост и отрицателният натурален приръст, а също и на хора, които са напуснали страната и не са се върнали ", посочи Костова.

По отношение на половата структура - от Национален статистически институт обясниха, че тя се резервира. 52% са дамите, 47% са мъжете. 

Във възрастовата конструкция, обаче, има смяна. " Ако през 92 година 24% от население е било до 17-годишна възраст, а 14% са възрастните хора над 65 години. През 2021 г. е тъкмо противоположното - имаме 14% население до 17 години и 24% население на възраст над 65 години ", заяви Магдалена Костова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР